Nederlands

Aan de hand van (les)boeken en lesmethodes volgen cursisten een maatwerkprogramma waarin lezen, schrijven, spreken en/of luisteren centraal staan. Iedereen werkt op zijn/haar eigen niveau en tempo. Cursisten vergroten al lezend ook hun algemene kennis.
Eventueel kan een IVIO-examen worden afgelegd.

Engels

De cursus is gericht op het beheersen van de basisvaardigheden van de Engelse taal.
De methoden die worden gebruikt richten zich op spreken, begrijpend lezen, grammatica, uitbreiding woordenschat en schrijven. Iedereen werkt op zijn/haar eigen niveau en tempo.
Eventueel kan een IVIO-examen worden afgelegd.

Duits

De cursus is gericht op het beheersen van de basisvaardigheden van de Duitse taal.
De methoden die worden gebruikt richten zich op spreken, begrijpend lezen, grammatica, uitbreiding woordenschat en schrijven. Iedereen werkt op zijn/haar eigen niveau en tempo.

Rekenen

Onze rekenmethoden richten zich op optellen en aftrekken, vermenigvuldigen, delen, klokkijken, geldrekenen en het bijhouden van inkomsten en uitgaven. Iedereen werkt op zijn/haar eigen niveau en tempo. Eventueel kan een IVIO-examen worden afgelegd.

Koken en Bakken

Koken
Bij koken wordt de cursist geleerd om gerechten zo zelfstandig mogelijk voor te bereiden en zelf klaar te maken. Uitgangspunt is zo gezond mogelijk koken met een minimaal budget. Voor het bereiden van een gerecht is voor elke cursist een fornuis beschikbaar. In de cursus wordt ook aandacht geschonken aan tafelverzorging. De zelf bereide maaltijd wordt gezamenlijk met andere cursisten genuttigd.

Bakken
Bij bakken leren de cursisten op een creatieve manier baktechnieken aan. Alle vormen van bakken komen aan de orde. Voor het bakken is voor elke cursist een oven beschikbaar. Na afloop nemen de cursisten hun zelf bereide koeken, kaasstengels en ander lekkers mee naar huis.

Computervaardigheid

In de cursus Computervaardigheid staan kennis van de computer en computer(basis)vaardigheden centraal. Cursisten leren zelfstandig om te gaan met de computer en maken kennis met programma’s als Word, PowerPoint en Paint. Ook kan een cursist op eigen niveau en tempo begeleiding krijgen in het gebruik van Internet, omgaan met Social Media, fotobewerking, het maken van filmpjes, uitnodigingen etc.

Theoretische rijvaardigheid bromfiets A en auto B

De cursus bereidt zich voor op het afleggen van een theorie-examen dat (mondeling) wordt afgenomen bij het CBR. De lessen worden via de computer gegeven aan de hand van CBR-examentrainingen, waarbij de docent vragen uitlegt op verschillende niveaus. Het gaat om het theorie-examen van zowel bromfiets A – als autorijbewijs B.

Textiele werkvormen

Bij Textiele werkvormen leren cursisten om te gaan met de naaimachine door zelfstandig (eigen) kleding te maken en te herstellen. Ook kan naar keuze worden gewerkt aan breien, haken, het maken van sierkussens, draagtassen of een borduurwerk. Er kan worden ingestroomd op beginnersniveau, maar voor gevorderden is de cursus ook geschikt.

Textiel

Verzorging

In de cursus Verzorging komen alle vormen van zorg voor jezelf, een ander en het huishouden voor.
Onderdelen zijn onder andere: een baby en oudere verzorgen, persoonlijke en uiterlijke verzorging, eerste hulp bij ongelukjes, (gezonde) voeding en huishoudelijke taken.
Naast het oefenen van de vaardigheden komen ook ervaringen over het persoonlijke welzijn in groepsgesprekken aan bod.

Zang

Tijdens Zang verkennen de cursisten onder begeleiding van een muziektherapeut hun stem op een speelse manier. Dat gebeurt voornamelijk door middel van stemoefeningen, samenzang en solozang. Er wordt daarbij rekening gehouden met ieders muzikale voorkeur en mogelijkheden.

Fitness, Sport en spel

Tijdens de sportles staat plezier in bewegen centraal. Er wordt gesport in kleine groepjes, onder deskundige begeleiding. Elke les wordt gestart met een half uur durende groepsactiviteit ((blokjes)voetbal, badminton, balspel, boksen etc.). Daarna volgt een uur individuele fitness, volgens een programma op maat. Cursisten werken op eigen niveau en tempo aan het verbeteren van hun conditie, de ontwikkeling van de motoriek, het aanleren van

Fietstechniek

Cursisten voeren reparatie en onderhoud van fietsen uit. Onderdelen die onder meer aan bod komen zijn: banden plakken, ketting opleggen en spannen, verlichting repareren, remmen afstellen en smeren en zadel stellen.

Metaaltechniek

Bij ‘Metaal’ trainen cursisten de basistechnieken van metaalbewerking waaronder het maken en lezen van werktekeningen en het verwerken van plaatmateriaal. Ze werken aan zelf gekozen voorwerpen en maken bijvoorbeeld een vuurkorf, een barbecue of bloembak. Cursisten leren onder andere metaal snijden, knippen, vijlen en boren.

Houtbewerking

Cursisten leren de basistechnieken van houtbewerking en werken aan (eenvoudige) gebruiksvoorwerpen die ze zelf graag willen maken. Ze krijgen handigheid in meten, zagen, schaven, schuren en schroeven.